Dertien in een tonijn?
Enig idee hoeveel tonijnsoorten er zijn? Tweeëntwintig. 22! Veel he? Maar ik kan je vertellen, dat als we met z’n allen zo doorgaan, er over 22 jaar geen tonijn meer is. 0!
Tonijn ten einde
Dat de blauwvintonijn met uitsterven wordt bedreigd, is inmiddels overal bekend. Bijna overal dan. In Japan wordt deze bedreigde diersoort nog wel geserveerd als sashimi. Maar in Nederland kom je de blauwvintonijn nergens meer tegen. Gelukkig. En bij SEC zetten we tonijn met liefde helemaal niet op de kaart.
Is tonijn dan helemaal niet meer aan de haak?
Volgens de viswijzer zijn er nog wel een aantal tonijnsoorten die wel verantwoord gegeten kunnen worden. Het gaat dan om tonijn uit specifieke delen van de oceanen. In die specifieke delen is de tonijnpopulatie groot genoeg om voort te kunnen blijven planten en aan te groeien.
Maar er is een maar…
Tonijn die ‘ok’ is, mag dus ook alleen op specifieke plekken gevangen zijn. Het is alleen helaas bijna niet te achterhalen waar de vis die op jouw bord ligt precíes vandaan komt. Het zal je bovendien niet verbazen dat er veel visstroperij en illegale handel is.
Niet achter het net
En alsof dat nog niet genoeg buikpijn geeft, kan ik je vertellen dat de kans groot is, dat zo’n lekker stukje tonijn ten koste is gegaan van een dolfijn. Een dolfijn? Ja een dolfijn.
Geelvintonijn is in Nederland de meest gegeten tonijnsoort. Samen met de skipjacktonijn. Maar deze geelvintonijn zwemt graag op met de dolfijn. Dus als er gevist wordt, raken
dolfijnen vaak ook verstrikt in de netten. Hetzelfde geldt voor de reuzenschildpad. En de haai. Tonijnvangst is dus killing. Niet alleen voor de tonijn.
Niet aan de haak, niet op de kaart
Omdat we je niet kunnen garanderen waar de tonijn vandaan komt, kiezen we er bij SEC voor tonijn helemaal niet op de kaart te zetten. Een keuze die niet bij iedereen even populair is, maar de enige keuze die echt SEC is.
Er zwemmen meer vissen in de zee
Gelukkig zijn er prachtige initiatieven om de vispopulatie weer te laten groeien. Zoals het afzetten van bepaalde delen oceaan. Hier mag en kán niet gevist worden. In deze gebieden zie je de vispopulatie enorm toenemen. Als de populatie weer op peil is, wordt het gebied weer geopend voor de vangst en sluit een ander deel van de zee. Vissen uit deze gebieden vind je bij ons wel op de kaart.
Dus wil je genieten van een zee aan smaken en mooie gerechten, zonder bittere bijsmaak en met respect voor al het leven en de natuur? Dan zit je bij SEC wel goed. En je mag ons altijd alles vragen. Zeker als het om eten gaat. We vertellen je met liefde waarom iets wel of juist niet op de kaart staat.
Proost! Daar sluit ik mee af. Want vis, moet zwemmen.
Culinaire groet,
Niels